Puntvandeziel
Welke voedingsmiddelen zijn niet goed voor je immuunsysteem?

 In mijn praktijk zie ik veel gevallen van een verstoorde hormoonhuishouding, zenuwstelsel en het immuunsysteem. Dit blog is het derde artikel van de reeks die ik schrijf over de hormoonhuishouding, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Deze gaat over welke voeding slecht is voor je immuunsysteem. 

.  

Door Elroy Hijman
Leestijd gemiddeld 6 minuten

Ik raad al mijn pati√ęnten een ontstekingsremmende benadering van eten aan. Dit is geen maaltijd-plan of dieet, maar een manier van leven.¬†

Omdat ontstekingen de motor zijn voor alle chronische ziekten, is het gewoon logisch om meer voeding te eten die de ontsteking laat verminderen en de voeding die het verhoogt te verwijderen uit je voedingspatroon. 

Of je nu al een gediagnosticeerde ziekte hebt of deze wil voorkomen, je kan altijd starten met de juiste leefwijze.  Voor mij is het de gewoonste zaak van de wereld om niet alleen te kijken naar bestaande klachten, maar ook om mensen vitaal en gezond te houden. 

Niet alleen supplementen.

Zoals je waarschijnlijk al weet is het soort vet dat je eet erg belangrijk. Wanneer je slechte vetten eet dan cre√ęren ze een toename van een molecuul genaamd arachidonzuur in je lichaam Dit cre√ęert op haar beurt ¬†ontstekingsmoleculen die eicosano√Įden worden genoemd.¬†

Een in Duitsland uitgevoerd onderzoek toonde een drastische verbetering aan bij pati√ęnten met reumato√Įde artritis die met visolie werden behandeld. Door dit ontstekingsremmend dieet werd tegelijkertijd de hoeveelheid arachidonzuur in hun lichaam verminderd.¬† Het is dus niet goed genoeg om bijvoorbeeld (visolie)supplementen te nemen en dan door te gaan met het eten van ontstekingsbevorderende voeding.¬†

Welke voedingsmiddelen zijn slecht voor je immuunsysteem?

Naast gluten zit er in veel  andere voeding verbindingen die een negatieve reactie van je immuunsysteem kunnen veroorzaken. Het probleem is dat de meeste voedingsmiddelen geleidelijk en subtiel werken. Dit maakt het moeilijk om een bepaald voedingsmiddel te koppelen aan hoe jij je voelt. 

Veel van dit soort reacties treden vaak buiten je maagdarmstelsel op. Met andere woorden,  je hoeft geen symptomen zoals gas, een opgeblazen gevoel of buikpijn te hebben. Mogelijk heb je andere symptomen zoals gewrichtspijn of hoofdpijn waarvan jij je niet eens realiseert dat ze verband houden met wat je eet. Ik heb gemerkt dat als jij je moe voelt, moeite hebt met concentreren of gewrichts- of spierpijn hebt, dat  voeding dan een deel van het probleem kan veroorzaken

“Mijn doel is dat je eet op een manier die je immuunsysteem helpt genezen en in balans brengt. Om dit te doen moet je voeding dat is gemaakt met witte bloem of witte suiker verwijderen.¬†Je moet ook uitkijken voor ander voedsel waar suiker in verstopt zit.¬†

Suiker de witte sloper

Gluten zijn niet de enige potenti√ęle bedreiging voor je immuunsysteem. Koolhydraten en met name suiker is een gevaar voor je immuunsysteem.¬†

Een dieet met verwerkte suiker wordt geassocieerd met verhoogde ontsteking en verminderde functie van de immuuncellen. Er zijn geen specifieke onderzoeken naar het eten van suiker en auto-immuunziekten. Maar er is veel onderzoek gedaan naar suiker en de immuunfunctie. Een dieet met een hoge glycemische index is een dieet dat voedingsmiddelen bevat die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel zeer snel stijgt. Voorbeelden zijn voedingsmiddelen met suiker en witte bloem. Dit soort dieet is erg ongezond en wordt in verband gebracht met hartaandoeningen, kanker, beroertes en diabetes. En het het is zelfs gekoppeld aan bijna alle chronische ziekten

Vetten niet alleen slecht

Vet is volgens mij de meest verkeerd begrepen voedingsstof. Als het op vet aankomt zijn de meesten mensen ofwel doodsbang voor vet en vermijden ze elk type. Of ze eten heel veel  slechte vetten (verzadigd dierlijk vet en transvetten van bewerkte voedingsmiddelen). Beide situaties zijn een probleem. Als je geen vet eet dan mis je de ontstekingsremmende voordelen van de goede vetten in voedingsmiddelen zoals vis, vlas, avocado, kokosnoot, noten, zaden en olijfolie. Als je te veel slechte vetten eet  bevorder je ontstekingen en immuundisfuncties.

Welke energie 

E√©n soort slecht verzadigd vet komt van rundvlees en zuivelproducten. Ons vee krijgt een slecht dieet (voornamelijk ma√Įs) waardoor hun lichaam meer verzadigde vetten aanmaakt. Wanneer je rundvlees en zuivelproducten eet van met ma√Įs gevoerd vee, verhogen de vetten die ze bevatten de ontstekingen in je lichaam. Als je nog steeds rundvlees en zuivelproducten wilt eten, dan kun je het beste kiezen voor producten uit grasgevoerd en biologische dieren. Runderen die gras eten hebben gezonder vet en dit draagt gezondheidsvoordelen over wanneer je het eet.  Vegetarisch eten is voor veel mensen een stap te ver, maar vraag je af welke energie je tot je neemt bij een dier die in erbarmelijk omstandigheden is grootgebracht en geslacht. 

Gemaakt in een laboratorium 

Verwerkte voedingsmiddelen zitten vol met transvet en bevattende gedeeltelijk gehydrogeneerde oli√ęn die van nature niet in onze omgeving voorkomen. Ze zijn zelfs gemaakt in een laboratorium. Ze zijn gemaakt om de houdbaarheid van voedsel te verbeteren en om boter te vervangen. Boter is een verzadigd vet dat in de jaren zeventig en tachtig de schuld kreeg van stijgende hart- en vaatziekten. Het blijkt echter dat transvetten deze ziekten veel sneller veroorzaken dan verzadigd vet in boter. Het verwijderen van alle transvetten uit je eten is een belangrijk onderdeel een gezond immuunsysteem. 

Verhoog de goede vetten 

Het is belangrijk dat je niet alleen alle transvetten uit je dieet verwijdert en de verzadigde dierlijke vetten vermindert. Maar ook de hoeveelheid goed vet dat je eet verhoogt. Goede vetten bevatten essenti√ęle vetzuren, dit zijn vetten die ons lichaam niet kan produceren. Dus we moeten voeding eten dat ze bevat (vandaar het woord ‘essentieel’). Voorbeelden zijn omega-3- en omega-6-vetten.  De belangrijke omega-3-vetten EPA en DHA zitten in visoliesupplementen. Het omega-6-vet dat erg belangrijk is voor je immuunsysteem wordt GLA genoemd en is te vinden in supplementen voor teunisbloem, zwarte bes en borageolie. 

Gezonde vetten 

De meest voorkomende bronnen zijn  vis, zoals wilde zalm en sardines; noten, zoals amandelen en walnoten; zaden, waaronder zonnebloem- en pompoenpitten; en bladgroenten, zoals boerenkool en snijbiet – voedingsmiddelen die typisch ontbreken in het standaard dieet. De andere gezonde vetten zijn verzadigde vetten zoals die in avocado’s, kokosnoten en geklaarde boter (ghee). Helaas kregen deze voedingsmiddelen een slechte reputatie tijdens de antivetrevolutie in de jaren tachtig en mensen blijven deze mythe geloven. Wat ik interessant vind, is dat de prevalentie van chronische ziekten sinds die periode stijgt. Ik zie dat niet als toeval. 

Er zijn twee manieren waarop vetten je immuunsysteem be√Įnvloeden. Je celmembranen zijn gemaakt van vetzuren. Als je veel omega-3 en -6 vetten eet, dan zijn de celmembranen los en vloeibaar en zo werken ze het beste. Als je veel verzadigde vetten en transvetten eet, gaan ze in je celmembranen vastzitten en worden ze stijf. 

In het volgende blog: wat je dan wel kan eten om je immuunsysteem te verbeteren. Vitamine D, Selenium, Zink en groene thee zijn alvast een mooie basis. 


Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn