Puntvandeziel
Relaties tussen voedingsmineralen en psychologische klachten.

Veel mensen denken dat psychische klachten alleen maar ontstaan door emotionele gebeurtenissen, trauma of een langdurige belasting van je systeem.
Minder artsen en therapeuten zien helaas vaak sporenelementen- en mineralen disbalansen over het hoofd. Vaak is het een combinatie van beide. Als je dan aan je trauma’s gaat werken met EMDR, PNI, acupunctuur of een andere methode en de disbalans in mineralen en sporenelementen worden niet meegnomen, dan zijn je klachten nog niet voor 100% opgelost.

Door Elroy Hijman
Leestijd gemiddeld 8 minuten

Bij psychologische of emotionele klachten onderzoek ik ook altijd de balans tussen mineralen en sporenelementen. 

Dit doe ik o.a. doormiddel  van een Trace Elements Analyse (TMA) wat in het Nederlands vaak Haar Mineraal Aanlyse (HMA) wordt genoemd. Dit omdat het haar bij uitstek geschikt is om de niveaus van sporenelementen en mineralen te bepalen. 

 

Niet alleen therapie, maar ook verder kijken 

Volgens TMA-onderzoek zijn er belangrijke relaties tussen voedingsmineralen en psychologische functies. Calcium en magnesium kunnen bijvoorbeeld een rol spelen bij het psychologische en emotionele functioneren van een persoon, maar ook bij het fysiologisch functioneren. Weefselreserves van calcium en magnesium bieden een blokkering of filter voor externe en interne prikkels. Zeer lage TMA-niveaus van calcium en magnesium bij de snelle ‘oxidatie types’ worden vaak geassocieerd met hyperactiviteit en een geagiteerde “nerveuze” energie. 

Deze personen hebben vaak een en zwakke psychologische afweer. Ze hebben de neiging zich gebombardeerd te voelen door te veel prikkels of door de vele eisen die aan hen worden gesteld. Ze hebben ook moeite met het blokkeren of beheersen van hun impulsen. Ze kunnen extreem agressief en zeer vluchtig zijn. 

 

 

Hoog angstniveau bij lage calcium- en magnesium niveaus

Emoties en gevoelens lijken aan de oppervlakte te komen met zeer weinig natuurlijke bescherming. Er is meestal een onderliggend gevoel van kwetsbaarheid. Wanneer de calcium- en magnesiumgehaltes in het weefsel laag zijn, is er ook een hoog angstniveau.

 

Vechten of vluchten bij een hoog natriumgehalte 

In plaats van constant het hoge niveau van angst en kwetsbaarheid te voelen heeft het snelle ‘oxidatie types’ de neiging om deze gevoelens te bestrijden door constante activiteit en / of agressiviteit. Voor het snelle ‘oxidatie types’ is het erg beangstigend om zijn / haar kwetsbaarheid toe te geven. Hyperactiviteit en / of agressiviteit zijn zeer natuurlijke afweermechanismen voor deze personen omdat dit metabolische type over het algemeen zeer sterke bijnieren en een hoog natriumgehalte in het weefsel heeft. Een hoog TMA-natriumgehalte wordt geassocieerd met de “vecht- of vlucht” -reactie, wat Selye’s eerste (alarm) fase van stress is.

‘Verslavingen worden door de snelle ‘oxidatie types’ vaak gebruikt als afleiding of als technieken om kunstmatig gevoelens te verdoven of te verzachten die te bloot en te kwetsbaar zijn. Een van de minerale effecten van verslavende middelen zoals alcohol of stimulerende middelen is dat ze het magnesiumgehalte verlagen ten opzichte van calcium. Dit proces helpt om een ​​calcium “omhulsel” te creëren die dient als een psychologische blokkade of verdediging.’

Langdurige stress kan tot diabetes leiden 

Magnesium wordt ook verlaagd door de stressreactie. Hoe intenser de belasting hoe hoger het natriumgehalte in de weefsels zal stijgen als reactie op de aldosteronsecretie door de bijnieren. Naarmate de aldosteron- en natriumspiegels stijgen gaat magnesium verloren uit de cellen en weefsels. Op deze manier zal na verloop van tijd een chronisch hoge calcium / lage magnesiumverhouding in de weefsels sluipen. Dit kan het belangrijkste mechanisme zijn waardoor langdurige chronische stress uiteindelijk ernstige hypoglykemie of diabetes induceert. Dit kan ook het biochemische mechanisme zijn waarom zo iemand vatbaar wordt voor verslavende hunkering naar suiker en / of alcohol.

 

Je bewustzijn wordt beïnvloed

In tegenstelling tot de lage weefselspiegels van calcium en magnesium bij de snelle ‘oxidatie types’ heeft het langzame ‘oxidatie types’ verhoogde spiegels van calcium en magnesium. Het bewustzijn van een persoon kan worden beïnvloed door de calcium- en magnesiumspiegels in het weefsel.
De hogere niveaus van calcium en magnesium bij langzame ‘oxidatie types’  wordt vaak geassocieerd met emotionele blokkering en afzwakking van gevoelens.

 

Emotionele blokkering

Het teveel aan calcium en magnesium zorgt voor een natuurlijke barrière tussen prikkels van buitenaf en de innerlijke emoties. De hoge gehaltes aan calcium en magnesium hebben de neiging om een beschermend omhulsel te bieden. Dit zorgt voor emotionele blokkering en verzachting van gevoelens. Hierdoor kan een persoon gemakkelijker omgaan met stress of beledigende situaties omdat het bewustzijn wordt geblokkeerd en gevoelens worden verzacht.

 

Verdoven van gevoelens 

Een hoog calciumgehalte in het weefsel heeft de neiging om het natuurlijke cellulaire functioneren te blokkeren, vooral het functioneren van energie. Een verlaagde cellulaire energieproductie wordt vaak geassocieerd met emotionele blokkering, verdoving van gevoelens, depressie, een laag zelfbeeld, pessimisme en gevoelens van minderwaardigheid. Hoe meer behoefte er is aan emotionele blokkering en verzachting van gevoelens des te meer zal calcium de neiging hebben om magnesium te overschrijden. Naarmate de Ca / Mg-verhouding toeneemt zullen bloedsuikerproblemen toenemen, samen met neuromusculaire problemen. 

De calciumschaal 

In alcoholische of andere disfunctionele gezinnen lijkt er bij een kind een sterke neiging te zijn om een calcium “omhulsel” te ontwikkelen als een natuurlijk zelfbeschermend mechanisme dat helpt om gevoelens van kwetsbaarheid en angst voortdurend te verminderen. In chronisch onvoorspelbare en bedreigende situaties zouden deze gevoelens ondraaglijk worden zonder de hulp van de calciumschaal. Deze calciumschaal kan echter een chronisch diepgeworteld mineraalpatroon worden dat het glucosemetabolisme en de neuromusculaire functies beïnvloedt. Door het glucosemetabolisme nadelig te beïnvloeden, neigt de hoge Ca / Mg-verhouding het individu ook vatbaar te maken voor een hoger risico op alcoholisme of andere verslavingen. TMA-profielen stellen mij  dus in staat om te observeren en uit te leggen hoe psychologische stress binnen een disfunctioneel gezin kritische minerale patronen kan beïnvloeden, die vervolgens het risico van de persoon om het verslavende en disfunctionele gedrag te herhalen, vergroten. Over een langere periode van kindertijd tot adolescentie kan een hoge Ca / Mg-verhouding chronisch en diepgeworteld worden.

 

Verslavende patronen

Psychologisch gezien wordt een chronisch hoge Ca / Mg-ratio vaak geassocieerd met het ontkennen of verhullen van een probleem waarmee het individu niet kan of wil omgaan. TMA-onderzoek stelt ons in staat om te zien hoe regulerende mineralen kunnen worden beïnvloed door psychologische en emotionele factoren die vervolgens een diepgaand lichamelijk effect hebben. In het geval van een verhoogde Ca / Mg-verhouding kan het bijbehorende fysiologische verlangen naar suiker, alcohol of andere stoffen leiden tot een verslavend patroon.

TMA-onderzoek suggereert dat een hoge Ca / Mg-verhouding meestal een uitstekende indicator is voor een trend naar een significant glucosestofwisselingprobleem. Deze verhouding is echter ook vaak een uitstekende index van een verslavingspatroon bij een bepaald individu en in de familiegeschiedenis van die persoon. De TMA Ca / Mg-verhouding kan een weerspiegeling zijn van een trend naar problemen met zowel het glucosemetabolisme als verslavingen.

Klinisch gezien kan een hoge Ca / Mg-verhouding worden gebruikt als een indicator van verslavingstrends bij een bepaald individu en zijn / haar familiegeschiedenis. Naarmate deze verhouding normaliseert, kan het risico op terugval worden verminderd. Als de Ca / Mg-verhouding normaliseert, kan het calciumomhulsel van het individu ook uiteenvallen. Wanneer dit gebeurt, kan een vloed van ontkende of geblokkeerde gevoelens naar buiten stromen en de persoon mogelijk overweldigen. 

De oplossing 

Counseling, coaching en acupunctuur zijn uiteraard essentieel om een persoon te ondersteunen bij het uiteenvallen van de calciumschaal. Daarom begeleid ik mensen met psychologische of emotionele klachten ook op holistische wijze. Voeding en supplementen spelen naast acupunctuur een belangrijke rol in jouw pad naar genezing. In mijn praktijk specialiseer ik mij elke dag weer in het oplossen van psychische en emotionele problemen.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Laat mij jou terugbellen