De bron voor jouw genezing ben je zelf

 

Nadruk op de persoon en niet op de ziektetoestand 

In de afgelopen 100 jaar van geavanceerde westerse medische technologie zijn we wat vergeten. Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde was van mening dat de natuurlijke helende kracht in elke persoon de grootste factor is om beter te worden. Hij zei dat het de plicht was van elke arts / therapeut / healer is  met de natuur te werken en die helende krachten te verbeteren en te versterken. Zo kon er op een harmonieuze manier gewerkt worden. Hij legde de nadruk op de persoon en niet op de ziektetoestand. 

Wij zijn geen robots, toch….? 

De verantwoordelijkheden van een arts tegenover zijn patiënt werden duidelijk beschreven door Hippocrates. Hij benadrukte dat we naar de hele mens en zijn of haar omgeving  moeten kijken om gezondheidsproblemen goed te diagnosticeren en te behandelen.

Jammer genoeg wordt er vaak niet- of laat het systeem niet toe te luisteren naar de patiënt zelf. We zijn vergeten de patiënt zelf mee te nemen in het proces, deze centraal te stellen. Wij zijn geen robot, geen machine met aparte onderdelen, die geen interactie heeft met haar omgeving. Wij zijn één met onze omgeving, wij zijn één met alles en iedereen. 

Een creatieve, coöperatieve samenwerking tussen arts, therapeut, healer en patiënt.

Méér medische zorg staat niet gelijk aan gezondheid. We denken dat we een systeem voor gezondheidszorg hebben, terwijl we eigenlijk een ziekteverzorging-model hebben of sterker nog een systeem wat ons juist ziekt maakt.

Dit ligt niet alleen aan de gezondheidszorg, maar aan ons hele syteem van leven. Het heeft ook te maken met het nemen van de eigen verantwoordelijkheid. Wij zijn gaan geloven dat we hulp en preventie kunnen kopen bij een arts, therapeut of apotheek. ‘Geef mij maar een pilletje dan hoef ik zelf niets te doen’.

Jij bent zelf verantwoordelijkheid zijn voor je eigen gezondheid, zonder daar een schuldvraag aan te hangen. 

We wijzen naar het systeem, leggen alles buiten onszelf.  We blijven een destructieve levensstijl leiden door woede, angst en wrok te koesteren in ons dagelijkse leven, ons bewustzijn niet te vergroten. We proppen onszelf vol met waardeloze, lege voeding en drinken elke dag alcohol. En wanneer het pijn gaat doen of als we andere klachten hebben, dan laten we de arts, de tovenaar een pilletje voorschrijven en als het niet anders kan,  zijn messen slijpen. Een complete afhankelijkheidssituatie in plaats van een creatieve, coöperatieve samenwerking tussen arts, therapeut en patiënt.

 

Neem een besluit en dan actie! 

En natuurlijk is het moeilijk bewust te worden, om ingesleten patronen te veranderen en vooral de stres in je leven te verminderen. We kunnen leren wat verantwoordelijkheid nemen is, leren patronen te herkenen en hier uit te stappen door langzaam andere, bewustere gewoonten aan te leren. Hier is vaak hulp bij nodig, maar jij moet wel zelf actie ondernemen door te zoeken naar de voor jouw beste weg. Dit kan zijn door zelfhulp- boeken te lezen, een coach, counselor of welke therapeut dan ook te raadplegen. Waar het om gaat is dat je je eigen weg zoekt, een bewuste keuze maakt om dingen anders te willen. Door deze keus te maken en te erkennen dat je de dingen anders wilt gaan doen, zet je al van alles in gang op weg naar een gezonder leven. Ben je bereid die dingen op te geven die jou ziek maken?

Niet helder, mistig?

Leer te luisteren naar je hart, je gevoel en je lichaam. Wat zegt je gevoel, wat zegt je hart? Je weet zelf intuïtief wat er met je aan de hand is en wat er moet veranderen! Vaak kan je alleen niet meer bij dit gevoel, geblokkeerd door conditioneringen, overtuigingen en middelen.  Maar ook geblokkeerd door een zwaar gevoel in je lichaam  en geest, het is mistig.  Deze mist zorgt ervoor dat je de weg niet kan vinden naar je hart, niet helder kan denken met je hart. De oorzaken hiervan zijn vaak slechte voeding, te weinig rust en ontspanning, te veel alcohol, te veel suiker, te weinig beweging, te weinig connectie met de natuur, te veel stress, dingen niet kunnen accepteren zoals ze zijn, niet dagelijks aan meditatie doen en teveel naar je telefoon, tv en computer staren……..

De holistische benadering is erop gericht om ons totale zelfbewustzijn en welzijn op natuurlijke wijze te verbeteren op fysiek, mentaal en spiritueel niveau. De bron voor genezing, jouw heling, ben je zelf. In het ideale geval is de arts, therapeut of healer een leraar of gids die jou de weg wijst naar een besef van jouw kracht en heelheid.

 Neem actie en houd van jezelf !

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn