Puntvandeziel
Bijnieren, immuunsysteem en ontstekingen.
In mijn praktijk zie ik veel gevallen van een verstoorde hormoonhuishouding, zenuwstelsel en het immuunsysteem. Dit blog is het tweede artikel van de reeks die ik schrijf over de hormoonhuishouding, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Deze gaat over de bijnieren in relatie tot het immuunsysteem.Â
. Â
Door Elroy Hijman
Leestijd gemiddeld 6 minuten
Je bijnieren werken hand in hand met je immuunsysteem (en zenuwstelsel) om ontstekingen in het lichaam te beheersen. Cortisol heeft de dubbele rol om eerst je immuunsysteem te helpen een ontstekingsreactie te starten om vervolgens deze immuunrespons te stoppen wanneer dit niet langer nodig is. Ontsteking treedt op wanneer je immuunsysteem wordt geactiveerd als reactie op letsel, een infectie of irritatie. Dit is iets goeds. De onderling verbonden groep cellen, weefsels en organen die het immuunsysteem vormen werken samen om de miljoenen bacteriën, microben, virussen, toxines en parasieten af te weren die constant je lichaam proberen binnen te dringen. Dit systeem is permanent bereikbaar om je afweer te mobiliseren en zo ziekten en de gevolgen van letsel te bestrijden.
Een goed georganiseerd planÂ
Wanneer je bijvoorbeeld verkouden wordt of een spier verrekt schakelt je immuunsysteem in en veroorzaakt een reeks gebeurtenissen die een inflammatoire cascade wordt genoemd. Bekende tekenen van ontsteking zijn: – zwelling, pijn, roodheid en hitte en die geven aan dat je immuunsysteem werkt. Je lichaam heeft witte bloedcellen gewaarschuwd om naar de locatie te snellen om de infectie op te lossen of weefselschade te herstellen. Binnen deze ogenschijnlijk chaotische activiteit is er een goed georganiseerd plan.Â
Inflammatoire en auto-immuunziekten
Cortisol helpt immuuncellen te verplaatsen naar waar ze nodig zijn. En nadat je immuunsysteem zijn werk heeft gedaan – het oplossen van een infectie, verwonding of een andere bedreiging – geven gezonde bijnieren cortisol vrij om de ontstekingscascade te remmen. Wanneer alles werkt zoals het hoort, dan is alles goed in balans. Er zijn nauwkeurige hoeveelheden cortisol nodig om het immuunsysteem in en uit te schakelen. Te hoge niveaus onderdrukken je immuunsysteem waardoor je een verhoogde vatbaarheid voor infecties krijgt. Te lage niveaus leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor inflammatoire en auto-immuunziekten.
Milde ontstekingen
Milde ontstekingen zijn ongemakkelijk maar er valt mee te leven: zwelling van gewrichten of pijn na een intensief potje tennis, niezen en jeuk na het aaien van je kat, trillende ogen wanneer je buurman het gras maait, of buikpijn een zwelling of een opgeblazen gevoel na het eten van bepaald voedsel. Maar naarmate we ouder worden kan stress zijn tol gaan eisen en hierdoor kan de bijnierfunctie afnemen. De gevolgen van deze verminderde bijnierfunctie kunnen acuut zijn.Â
Er is een hele markt voor de verschillende ontstekingsremmende medicijnen. Deze medicijnen kunnen de symptomen oppervlakkig verlichten, maar ze pakken het onderliggende probleem niet aan zoals toenemende ontstekingen als gevolg van bijnierfunctiestoornissen.
Wanneer de ontstekingen uit de hand lopen, dan kan dit ernstige problemen veroorzaken. Het verschijnt in verschillende vormen, in verschillende delen of systemen van het lichaam. Het wordt sinusitis in de sinussen en rhinitis in de neus genoemd, zoals de meeste mensen met allergieën maar al te goed weten. Dan is er astma, wanneer er een ontsteking in je luchtwegen is, artritis wanneer er een ontsteking in je gewrichten zit, en dermatitis wanneer een ontsteking je huid aantast. In feite betekent het achtervoegsel ‘-itis’ gewoon ‘ontsteking van’.
“Ontsteking zijn ook betrokken bij hoge bloeddruk, inflammatoire darmaandoeningen en het prikkelbare darm syndroom, hoog cholesterol, hartziekte en auto-immuunziekten zoals lupus, multiple sclerose en reumatoïde artritis, de ziekte van Alzheimer en zelfs kanker.”
De rol van de bijnieren bij chronische gezondheidsproblemen.
Beschouw je bijnieren als de “bewakers aan de poort” van stress. Ze zijn ontworpen om verschillende hormonen af ​​te scheiden en andere te remmen als reactie op stress. Hun functie bestaat uit een constant evenwicht tussen de twee belangrijkste stresshormonen: cortisol en adrenaline.
Â
Een onderdrukt immuunsysteem.
Maar als adrenaline en cortisol constant worden vrijgegeven door je bijnieren of als hun niveaus slecht gereguleerd zijn, dan beginnen er dingen af te breken. Bij een tekort aan cortisol kan een verhoogde immuunactiviteit niet worden uitgeschakeld als deze niet langer nodig is. De uit-schakelaar is dan kapot. En wanneer je immuunsysteem altijd geactiveerd is geven je bijnieren nog meer cortisol af in een poging de situatie tegen te gaan en de zaken onder controle te krijgen. Dit kan uiteindelijk je immuunsysteem onderdrukken, wat resulteert in chronische ontstekingen en dit kan weer leiden tot chronische ziekten.
Als je bijnieren gezond zijn, komen veel aspecten van chronische ontsteking gewoon niet voor. Dus als we kunnen uitzoeken waarom de bijnieren niet correct werken en ze in goede conditie krijgen. Dan kan het lichaam doen waarvoor het is ontworpen, met zijn natuurlijke ritmes en systemen die soepel, efficiënt en succesvol werken.
Op dit punt heb je een algemeen begrip van de rol die de bijnierhormonen spelen in de verschillende fysiologische functies en hoe ze zowel heilzaam als schadelijk kunnen zijn. Je begrijpt ook hoe de biologische stressreactie als deze te vaak wordt geactiveerd, kan leiden tot overmatige productie van bijnierhormonen, met negatieve effecten door het hele lichaam, waaronder een verminderd immuunsysteem en ontstekingen.
Â
Effectief omgaan met stress.
Je vermogen om effectief met stress om te gaan wordt beïnvloed door je onderliggende lichamelijke gezondheid. Die op haar beurt wordt beïnvloed door genetische, levensstijl- en voedingsfactoren. Je vermogen om met psychologische stressoren om te gaan, hangt ook af van je perceptie van een situatie. Of je een situatie al dan niet als een bedreiging ervaart, bepaalt hoe je erop reageert.Â
Verder behandel ik voeding en levensstijlkwesties en manieren om je perceptie van en de reactie op stress te kunnen wijzigen.
Maar eerst moet je bepalen of je bijnieren te veel of te weinig hormonen aanmaken. Het algemene patroon is overmatige aanmaak van bijnierhormonen gedurende een langere periode, totdat de bijnieren eindelijk vermoeid raken en dan niet meer voldoende kunnen aanmaken. Beide aandoeningen – overmatige en gebrekkige stresshormonen – kunnen je gezondheid schaden. Het mooie is dat als je eenmaal de tekenen en symptomen van deze twee aandoeningen begrijpt en dus waardoor je bijnieren te actief of niet actief genoeg zijn, je deze informatie kunt gebruiken om je gezondheid met succes te optimaliseren.