Puntvandeziel Bijnieruitputting
In mijn praktijk zie ik veel gevallen van een verstoorde hormoonhuishouding, zenuwstelsel en het immuunsysteem. Dit blog is het eerste artikel van de reeks die ik schrijf over de hormoonhuishouding, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Deze gaat over bijnieruitputting, wat een gevaarlijke sluiper is.
.
Door Elroy Hijman
Leestijd gemiddeld 6 minuten
Alles is hormonaal
Ons lichaam wordt constant gebombardeerd met veel verschillende soorten stressfactoren. Er is chronisch stress en er is acute stress.
Er is emotionele en lichamelijks stress. Onderzoek wijst uit dat 50-80% van psychologische klachten stress gerelateerd zijn.
Een gezond hormoon- en zenuwstelsel zorgt ervoor dat we gebalanceerd zijn in ons leven zodat we gezond en vitaal zijn. Het speelt ook een grote rol in ons bewustzijnsniveau en onze (spirituele) ontwikkeling. We hebben te dealen met onze omgeving, ons leefsysteem, de voeding waar wij uit kunnen kiezen, de stress die het leven ons geeft. In dit huidige systeem zullen we moeten proberen om ons zo goed mogelijk te balanceren en te ontwikkelen. Ons bewustzijnsniveau te verhogen om van daaruit veranderingen aan te brengen aan het systeem dat jij graag zou willen.
Zo weinig mogelijk chronische stress
De bijnieren zijn van vitaal belang voor je gezondheid en welzijn. Ze helpen je stress te overleven door hormonen te produceren die je lichaam in balans houden.
Ook al heb je constant te maken met stressfactoren die je niet onder controle hebt. Ze helpen de homeostase in stand te houden en brengen een evenwicht in je energieniveau, je gewicht en lichaamsvorm, je geest, je emoties en zowat elk fysiologisch systeem in je lichaam. Een leven met zo weinig mogelijk chronische stress of door te leren hier zo goed mogelijk mee om te gaan is erg belangrijk.
Als ik het woord ‘stress’ gebruik, heb ik het niet alleen over een slechte dag. Ik heb het over de lange termijn effecten van een grote verscheidenheid aan situaties: problemen op het werk, thuis of binnen het gezin, zorgen, frustraties en onvermogen om ermee om te gaan, financiële druk op lange termijn, fysieke stressfactoren zoals letsel, infectie, ziekte, onvoldoende voeding, milieutoxines of gebrek aan slaap of lichaamsbeweging. Stress kan elke externe kracht zijn die druk zet op je geest of je lichaam. Het kunnen zelfs positieve gebeurtenissen zijn , zoals een huwelijk, een promotie, de geboorte van een baby of verhuizing naar een nieuwe buurt of stad.
Buitengewoon alert
De bijnieren reageren op elke vorm van stress met een geprogrammeerde biochemische reactie: de adrenaline. Dit maakt je buitengewoon alert. Je hartslag, ademhalingssnelheid, bloeddruk en metabolisme versnellen allemaal om de zuurstoftoevoer te vergroten en aan de spieren af te geven. Je pupillen verwijden zich om je zicht te verscherpen.
De lever maakt opgeslagen bloedsuiker vrij om de energie te verhogen. Zweet wordt geproduceerd om het lichaam af te koelen. Het immuunsysteem wordt alert en pompt pro-inflammatoire stoffen naar buiten om binnenvallende bacteriën en virussen aan te vallen en wonden te helen en om immuuncellen naar hun vechtposities te verplaatsen.
Activiteiten die niet belangrijk zijn om te overleven, worden onmiddellijk beperkt, zoals de bloedtoevoer naar niet-essentiële gebieden, zoals handen, voeten, hoofdhuid en darmen. De bloedvaten in de huid worden ook vernauwd, om het bloeden in geval van letsel te verminderen, en de bloedstolling wordt verhoogd om het bloedverlies verder onder controle te houden. De spijsvertering wordt vertraagd, zodat het lichaam zijn middelen kan richten op de oorzaak van stress. En tot slot worden natuurlijke pijnstillers vrijgegeven om de pijn te voorkomen die je zou kunnen vertragen als je gewond bent. Alles om te overleven..
Adrenaline en cortisol
Twee belangrijke spelers in jouw hormoonhuishouding zijn je bijnieren en je schildklier. Vooral de bijnieren hebben in deze tijd veel van stress en angst te lijden. Twee belangrijke hormonen van de bijnieren zijn adrenaline en cortisol. De bijnieren vervullen een belangrijke overlevingsfunctie. Het zorgt ervoor dat wij razendsnel kunnen beslissen of we in gevaarlijke situatie moeten vechten of vluchten, dit noemen we ook wel de fight-flight reactie. Adrenaline is zeg maar de variant en cortisol bouwt langzaam op, maar blijft langer aanwezig.
Er zijn twee soorten stress die door onze geest worden getriggert, rationele angst en irrationele angst. En hoe angst ook getriggert wordt en of het nu lichamelijk of geestelijk is wij reageren altijd op een voorspelbare manier op stress. Alles is hormonaal, je gezondheid, je stemmingen en zelfs je persoonlijkheid worden bepaald door je hormonen. Hormonen zijn eigenlijk de biochemische boodschappers van je lichaam.
Vechten of vluchten
Het maakt ons agressief (vechten) of angstig (vluchten) en adrenaline speelt hierbij een grote rol. Een ander belangrijk functie van een van de hormonen aldosteron van de bijnieren regelt de bloedsuikerspiegel, de zout- en waterbalans in de cellen, de mineralenhuishouding, het houdt het immuunsysteem in balans, het reguleert de bloedruk, is bij mannen verantwoordelijk voor de aanmaak van oestrogeen en bij vrouwen voor de aanmaak van testosteron. En een hele belangrijke, het bepaalt je vermogen om met stress om te gaan.
Een constante bedreiging
Helaas putten wij door onze manier van leven onze cortisolvoorraad uit en draaien de bijnieren op volle toeren. Of je nu stress krijgt door je levensstijl, je gedachten, medicatie, onverwerkte emoties, vaccinaties, verkeerde voeding, chemicaliën uit je omgeving, voor de bijnieren is het een constante bedreiging. In mijn praktijk zie ik dagelijks de symptomen van overbelaste bijnieren. Dat komt omdat ons leefsysteem volledig is gebaseerd op stimulatie, prestatie, angst en beloning, lege en overbewerkte voeding, overmatig sporten, te hoge werkdruk, te weinig slaap, veel koffie, consumptie van veel suiker, fout zout, alcohol, drug en noemen het maar op.
Angststoornissen rijzen de pan uit.
Constant doen wij dit ‘onszelf’ aan en in dit kader is discipline in onze samenleving bijna een vies woord geworden. Goed en verantwoord voor jezelf zorgen en op alle vlakken het allerbeste uit jezelf halen is soms ver te zoeken. Kortstondige stress kunnen we goed aan, daar zijn we tenslotte op gebouwd.
Maar nu staan we constant onder hoogspanning, waardoor we continu adrenaline en cortisol produceren. Dit vormt een constante overbelasting voor je bijnieren die ons proberen te beschermen tegen deze stressfactoren. Het is niet vreemd dat veel kinderen hyperactief zijn en angststoornissen als depressie, psychoses en schizofrenie rijzen de pan uit.
Niet leven, maar overleven
Dit is niets ander dan continu in de vechten of vluchten modus verkeren en is geen leven, maar overleven.In de medische wetenschap komt niet gediagnosticeerde bijnieruitputting steeds meer en neemt epidemische vormen aan. De reden hiervan is dat bijnieruitputting zich heel vaak geleidelijk aan ontwikkeld. Wanneer we dan symptomen krijgen (dat wat wij ervaren) gaan die vooraf aan de de tekenen (dat wat gemeten kan worden). De medische wetenschap erkent pas iets als een probleem als het zich tot een volledig syndroom heeft ontwikkeld. Maar tegen die tijd heb je al een aanzienlijke verstoring in je leven en welzijn te pakken.
“Velen denken dat de bijnieren stresshormonen produceren, maar het tegendeel is waar. De bijnieren produceren juist anti-stresshormonen.
In het Traditionele Chinese Geneeskunde dienen wij al duizenden jaren hormoonextracten toe voor medicinale doeleinden”
In Nederland zijn goede bijnierconcentraten beschikbaar. Laat je hierover wel door een professional adviseren. Maatregelen op het gebied van leefstijl (voldoende slaap, geen koffie, geen suiker) en voeding zijn van groot belang. Daarnaast zijn er vitamines, zoals C en B5 die de bijnieren versterken, mineralen en tevens plantaardige middelen. Acupunctuur is ook vaak effectief!
De ‘wachtkamer’ voor de diabetes type 2.
Denk aan bijnieruitputting als de ‘wachtkamer’ voor de diabetes type 2, hypothyreoïdie en een hartaanval. Het hangt het samen met andere ‘pre’-aandoeningen zoals’ pre-diabetes ‘en’ pre-hypertensie ‘, en het is een sterke indicator dat je gezindheid achteruit aan het gaan is. De uitputting van het vermogen van het lichaam om te reageren op de signalen van de hersenen en de hypofyse draagt onvermijdelijk bij aan ziekte zoals diabetes type 2, hypertensie en hypothyreoïdie. De symptomen van bijnieruitputting zijn constante vermoeidheid, behoefte aan extra slaap, onvermogen om met stress om te gaan, verminderd libido, lage rugpijn in het gebied van de nieren, zuchten, geeuwen, terugkerende infecties, prikkelbaarheid, humeurigheid, en hunkeren naar zoet voedsel.
Benadering met kruidenbehandeling
Er zijn simpel gezegd twee manieren of benaderingen van kruidenbehandeling voor bijnieruitputting. Kruiden kunnen worden gebruikt om de bijnieren te tonifëren of om het vermogen van het lichaam om te reageren op stress te vergroten. Combinatie met levensstijl aanpassingen is altijd aan te bevelen. Laat je goed adviseren door een professionele therapeut.
Hetzelfde geldt voor schildklierafwijkingen zoals een te trage schildklierwerking. Vooral onder vrouwen neemt dit epidemische vormen aan. Ook hier laten de standaardtests vaak deze diagnose niet gezien. De patient wordt met duidelijke symptomen naar huis gestuurd met de mededeling dat het tussen de oren zit of te maken heeft met stress.
Onder-actieve bijnieren
De bijnieren en de schildklier hebben een relatie een verband met elkaar. Overactiviteit bij de een kan leiden tot onderactivitet bij de ander en andersom. Het is dan ook een puzzeltocht om te bepalen of je te maken hebt met het een of het ander. Wat ik vaker zie is bijnieruitputting met als gevold secundaire schildklierproblematiek als gevolg.
Bijnieruitputting is een ander woord voor onder-actieve bijnieren en om onderactiefte worden moeten ze eerst overactief zijn geweest. Deze fase wordt de weerstandsfase genoemd en kan wel vijftien tot twintig jaar duren. In deze tijd is er een overproductie van cortisol en adrenaline en dit drukt de werking van de schildklier. Dan is er daadwerkelijk niets mis met de schildklier maar gewoon een reactie. De schildklier is onder ander verantwoordelijk voor de lichaamstemperatuur en snelheid van de stofwisseling.
Als je schildklier op een lager pitje gaat werken dan gaat je lichaamstemperatuur omlaag en je spijsvertering op een lager pitje. Je wordt dan kouwelijk met koude handen en voeten en je krijgt spijsverteringsproblemen. Als er eenmaal binieruit