Voorkomen is beter dan genezen!

acupunctuur middelburg
Overload aan informatie

In deze wereld van een overload aan informatie is het niet moeilijk meer om deze te vinden. Het is wel moeilijker geworden om te onderscheiden en weloverwogen beslissingen te maken over hoe wij ons leven leiden. 

Het is allemaal overweldigend, al die informatie. En daarom is het erg belangrijk jouw onderscheidingsvermogen te trainen en te gebruiken. Zo is het ook met informatie m.b.t. onze gezondheid. Veel informatie en wat is waar? Vaak zitten er ook veel commerciële belangen achter onderzoeken die je leest in mainstream media zoals kranten, tijdschriften of blogs. Verwarring in ‘gezondheidsland” is groot. 

Onze voeding is te lang onderweg 

In mijn praktijk merk ik dat veel gezondheidsklachten verbeteren bij een goed voedingsadvies. Helaas leveren onze voedselbronnen niet voldoende vitamines en mineralen voor een optimale gezondheid. Onze aarde is uitgeput van mineralen, waardoor de planten, fruit en groenten die in de grond worden geteeld, ook minder mineralen bevatten.  Onze voedingsmiddelen worden te vroeg geplukt en zijn dagenlang onderweg voordat ze uiteindelijk onze schappen in de supermarkt bereiken, waar ze nog vele dagen verblijven voordat ze worden gekocht. Vervolgens bewaar jij het nog enkele dagen in de koelast.Het resultaat van dit alles is de consumptie van groenten en fruit met een tekort aan vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een goede gezondheid.

Chronisch ziekten nemen toe 

We leven in een technologisch hoogstaande tijd, maar onze gezondheid wordt er niet beter op.  Chronische ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen en kanker nemen toe. We weten dat veel van deze ziekten gedeeltelijk of volledig voorkomen kunnen worden. En toch zijn er maar weinig stappen gezet in de preventie van chronische ziekten. In mijn zoektocht voor mijzelf en mijn cliënten wil ik steeds meer toe naar het voorkomen van ziekte, verbeteren van gezondheid en dit allemaal op een meetbare manier. 

Naar mijn idee is een van de oplossingen een consistent, deskundig en verstandig gebruik van voeding en supplementen. Het biedt een mogelijkheid om onze gezondheid optimaal te herstellen en te behouden. Supplementen hebben niet voor niets deze naam en zijn dus een aanvulling op een gezond en gebalanceerd voedingspatroon die past bij jou persoonlijk. Belangrijk is dat alles veranderingen en resultaten meetbaar zijn en dus niet gebaseerd zijn op populisme of giswerk. 

Koude klachten komen vaak door een tekort aan yang 

Momenteel zie ik bijvoorbeeld veel goedbedoelde adviezen voorbij komen over voeding en supplementen. Het idee is echter dat alleen maatwerk een goed idee is. Deze week zag ik bijvoorbeeld berichten voorbijkomen over de heilzame werking van gember. Absoluut gember is super gezond, maar is niet voor iedereen geschikt. Gember is super yang en mensen die een beetje lezen over TCM denken dan oh bij koude symptomen zoals koude handen en voeten en algehele koude in het lijf moet ik verse gember eten en drinken. 

Koude klachten komen in de meeste gevallen door een tekort aan yang, het vuur element in ons lichaam is verzwakt. Alle functies zijn wat lager gezet, waardoor er een gebrek aan energie en warmte ontstaan in alle systemen. Logisch dat we dan denken dat het nuttigen van gember een oplossing is.
In de TCM geldt dat de diagnose de behandeling is, een onjuiste diagnose is dus een verkeerde behandeling en die zorgt voor meer of een andere disbalans in je lichaam. Zo kan te veel gember bij een persoon dus zorgen voor een disbalans. 

Hitteraketten 

Natuurlijk moet een tekort aan yang worden ondersteund door goede voeding en supplementen. Maar niet de hitteraketten zoals gember, knoflook en chili. Ze leiden even tot veel hitte, maar daarna wordt het weer heel erg koud, het gaat namelijk niet geleidelijk en duurzaam.  

Bovendien hebben maar weinig mensen alleen maar een yang tekort, in dit hectische en stressvolle leven is bij veel mensen ook het yin aangetast. Neem je dan de hitteraketten ls voeding, dan put je ook het laatste restje yin uit in je lichaam. 

Als je het koud hebt eet dan vooraal voeding die lange bereidingstijd nodig heeft, dus in in d boven gebakken, gestoofd etc. Milde kruiden zoals kurkuma, lemongrass, laurier en verse koriander brengen langzaam warmte en Qi in je eten. Let ook op wat er in je kruidenthee zit.  

Neem niet zomaar alles klakkeloos over, maar onderzoek en maak verstandig onderscheid. 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn