acupunctuurmiddelburg

Hart 7 Shénmén

 
Het acupunctuurpunt Hart 7 Shénmén wat Poort van de geest betekent is een fantastisch punt om de geest te kalmeren en om emotioneel gerelateerde symptomen zoals angst, zorgen, paniekaanvallen en hart palpitaties te behandelen.
 
 

De geest verlies zijn harmonie

 
In de Chinese Geneeskunde is het hart de residentie van de geest en verstoring van de geest kan grofweg worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: deficiëntiepatronen (voornamelijk hartbloed of yin) en overtollige patronen (hartvuur, slijm of slijmvuur). Wanneer Hartbloed of yin een tekort hebben, zijn ze niet langer in staat het Hart te voeden en de materiële basis voor het Hart te bieden om de geest op te slaan en te verankeren. Als gevolg hiervan verliest de geest zijn harmonie en wordt hij onrustig, wat resulteert in symptomen zoals angst en angst, slecht geheugen, rusteloze zangstoornis, slapeloosheid en verstoorde slaap.
 

Kalmeert de geest

 
Ongeacht het patroon kan Shénmén HE-7 worden gebruikt om de vrede en harmonie in de geest te herstellen. Het punt steunt Hart Qi en Shen Qi, bewaart het en kalmeert de geest. Het koelt de Warmte en laat de Yang energie dalen. Hierdoor helpt het niet alleen bij slapeloosheid en hartkloppingen, maar verzacht het ook stress, opvliegers, stemmingswisselingen en angsten.
 

Acupressuur

 
Je kunt het punt ook zelf gebruiken door acupressuur toe te passen. Zet je duim op Shenmen [He-7] en draai voorzichtig met licht stevige druk kleine cirkeltjes met de klok mee. De plek van dit punt is op de polsplooi, in het kuiltje direct aan de binnenzijde van de pees van de flexor carpi ulnaris. Beweeg je hand even op en neer/heen en weer dan vind je het kuiltje makkelijker.
 

Aandoeningen gerelateerd aan het hart

 
Omdat Hart 7 het bronpunt voor de Hart meridiaan is, helpt het ook bij het reguleren van elke aandoening gerelateerd aan het hart en de bloedcirculatie van het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn hoge bloeddruk, lage bloeddruk, bloedarmoede, spataderen, etc.
 
www.puntvandeziel.com
www.acupunctuurzeeland.nl