behandelonverklaarbareangstmetacupunctuur

De cliënt

John is 33 jaar en werkt als ICT consultant. Hij heeft een magere bouw en heeft een gemiddelde lengte. Hij is een enthousiaste man, is een beetje opgewonden en zeer spraakzaam en opgewekt. Maar hij lijkt ook erg nerveus en angstig.

Slapeloosheid

John had in maart 2017 voor het eerst last van slapeloosheid. Zeer levendige dromen maken hem wakker, ongeveer drie keer per nacht. Twee tot drie keer per week wordt hij vijf of zes keer per nacht wakker. Vaak wordt hij wakker om 12.00, 14.00 en 16.00 uur en moet minstens één keer per nacht plassen. Als hij wakker is valt hij snel weer in slaap. Zijn langste slaapperiode is tussen 04.00 en 07.00 uur. Wanneer hij opstaat voelt hij zich uitgeput. Hij zweet ook heftig in de nacht.

Onverklaarbare angsten

Vanaf zijn jeugd heeft hij ook last van onverklaarbare angsten. De afgelopen maanden waren zijn symptomen er heftig, samen met zijn slapeloosheid. Hij wijt dit zelf aan de vele uren die hij maakt op zijn werk in combinatie met een zware studie die hij volgt om zo aan zijn nodig promotie te komen.

Hij is erg snel bang en wanneer dit gebeurt, ervaart hij dit gevoel in de regio van zijn nieren. Wanneer hij angstig is, heeft hij ook opvliegers en rode vlekken over zijn schouderbladen, nek en gezicht. Dit kan dan gepaard gaan met duizeligheid bij het opstaan. Drukke omgevingen en nieuwe mensen ontmoeten veroorzaken vaak zijn angst. Wanneer hij nerveus wordt, zweet hij overvloedig.

Hartkloppingen

De laatste vijf jaar heeft hij geen lichamelijke ervaringen gehad zoals hij vroeger had. Hij voelde zich dan los van zijn lichaam een beetje zwevend gevoel.  Hij had ze spontaan vanaf zijn zevende maar nu worden ze meestal geassocieerd met mediteren. John had ook last van hartkloppingen, kortademigheid, een strakke borst en misselijkheid toen hij zwaar trainde in de sportschool. Nu traint hij wat minder en niet mee zo zwaar, hierdoor voelt hij zich wel iets beter.

Zijn ontlasting is meestal normaal. Wel heeft hij de neiging tot diarree wanneer hij opgewonden is. Zelf zegt hij dat hij een trage spijsvertering heeft. Fel licht, lawaai en warme omgevingen maken hem prikkelbaar en kunnen hoofdpijn veroorzaken. Hij heeft de neiging om te zuchten en heeft geen dorst, hij drinkt maar twee glazen water per dag , naast de drie koppen koffie die hij elke dag drinkt.

Weinig energie

Hij zit in de ochtend laag in zijn energie en in de middag neemt dit iets toe. Vanaf zijn 22e heeft hij ook met tussenpozen lage rugpijn rond L3 tot L5.
Dit voelt beter met met sporten en lopen, maar slechter met liggen. Hij is zich niet bewust van de oorzaak van zijn rugpijn en denkt dat het geleidelijk aan kwam. John woont alleen, rookt niet, drinkt weinig alcohol, heeft een redelijk goed dieet, maar mist vaak het ontbijt en andere maaltijden. Hij gebruikt geen drugs en heeft een vaste relatie.

De diagnose

De primaire diagnose is dat Nier en Hart niet geharmoniseerd zijn. Dit omdat een tekort aan Nier Yin het Hart Yin en Hartbloed niet kan voeden, wat leid tot leeg Hartvuur. Er waren secundaire disharmonieën van Milt Qi leegte en Lever Qi stagnatie.

Zijn langdurige angsten, die zich in zijn vroege jeugd ontwikkelden, putten zijn Qi en Bloed uit. In zijn jeugd heeft hij een zware gastro-enteritis gehad, waardoor hij veel gewicht verloor. Dit putte zijn Yin uit en droeg waarschijnlijk bij aan de Nier Yin leegte en het begin van zijn rugpijn 18 maanden later, evenals zijn Milt Qi leegte.

De periode van hard werken terwijl hij daarnaast veel studeerde, droeg verder bij aan de uitputting van zijn Nier Yin en leidde ertoe dat Hart Yin en Hart bloed niet werden gevoed. Hierdoor laaide een leeg Hartvuur op in plaats van af te dalen om de Nieren te versterken en op te warmen.

Dit manifesteerde zich als slapeloosheid, rood gezicht en nek, droomgestoorde slaap, rusteloosheid, angst, gemakkelijk schrikken en over-prikkelbaar, nachtelijk zweten, vermoeidheid, chronische rugpijn en rode tongpunt met rode vlekken bij de wortel.

Zijn gewoonte om maaltijden te missen, gecombineerd met veel overwerk, studeren en gastro-enteritis hebben waarschijnlijk bijgedragen aan Milt Qi leegte, zoals aangegeven door de neiging tot diarree, trage spijsvertering, vermoeidheid, dunne pols en een licht gezwollen tong met tandsporen.

De behandeling

Het behandelingsprincipe was om de Nier en het Hart te harmoniseren door Yin en Bloed te voeden en leeg Hartvuur op te ruimen, waardoor de Shen wordt gekalmeerd en de slaap wordt bevorderd. Het secundaire behandelingsprincipe van het stoppen van zweten werd aanvankelijk opgenomen om verdere uitputting van yin-vloeistoffen te voorkomen.

De behandelprioriteit bestond uit de onderliggende Nier- en Hart Yin leegte, en Milt Q leegte, in het bijzonder voor de symptomen van een leeg Hartvuur

Acupunctuur was de belangrijkste behandelingsmethode. De gebruikte meridianen waren voornamelijk De Ren-Mai om de normale neerwaartse richting van Yin Qi te bevorderen, plus de Hart-, Milt- en Niermeridianen om de normale functie in de gerelateerde organen te bevorderen. Hij werd wekelijks behandeld en had in totaal 7 behandelingen nodig. Na deze behandelingen is John een andere mens en geniet weer volop van het leven.