Overwin je angst

vergoot je bewustzijn

No More Fear 

Attitudes are more important then facts 

– Dr. Karl Menninger –

 

Het faalangst-syndroom, veel mensen hebben er last van. Ikzelf was voor veel dingen in het leven bang, misschien wel voor het leven zelf. Maar er is geen grotere angst, dan de angst voor het lijden.  Altijd liep ik rond met het gevoel dat er iets ging gebeuren en het maakte mijn leven er niet leuker op.  

Laat je niet leiden door je angst

Minderwaardigheid was een gevoel wat ik maar al te goed kende, ik miste vertrouwen en dat weerspiegelde zich ook in mijn leven. Maar gelukkig ben ik erg koppig, een doorzetter en dat heeft mij een andere richting op geholpen. Dus maakte ik een plan, een programma, een wijziging in mijn eigen mindset. Om voortaan zonder minderwaardigheidsgevoelens en zonder angsten die mij beperken door het leven te kunnen gaan. En nu leef ik in vol vertrouwen. Niet alleen in mijzelf, maar ook in het leven.  Dat betekent niet dat ik geen angsten meer heb, ik laat mij echter niet meer leiden door mijn angsten, maar neem zelf de regie en geloof in mijzelf. Hier hoort ook verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven bij. We zijn veel te veel afhankelijk geworden van zaken buiten onszelf. Niemand gaat jou redden, niemand gaat de wereld voor ons redden. We zullen het zelf moeten doen door ons bewustzijn te vergroten en door ons onderscheidingsvermogen te gebruiken.  

Geen plezier zonder verdriet 

Meegaan met alle stromingen die in jezelf zitten. Alle emoties accepteren zoals ze zijn, een zeiler gaat ook met de wind mee, maar gebruikt dezelfde wind als het tegenwind is. Wij zijn het door onze sociale conditioneringen niet gewend om bepaalde emoties zoals woede en verdriet toe te laten. En dat is een gemis. De enige oplossing voor pijn is door het aan te gaan, door er dwars doorheen te gaan.  Om alles te kunnen ervaren moet je beide kanten van de polariteit hebben ervaren.  Je kan geen zoet proeven zonder bitter te hebben geproefd, je kan geen plezier hebben zonder ook verdriet te hebben ervaren.  

 
Geef je gevoelens de ruimte 

Er zijn geen verkeerde gevoelens, er zijn verkeerde acties. Maar de manier waarop jij je voelt is nooit verkeerd. En dus is proberen om gevoelens van anderen te veranderen niet eerlijk. We zijn bang voor onze gevoelens, omdat ze hun eigen gang gaan. Als we ze ruimte geven en we ze niet neerdrukken. dan zijn we bang voor chaos en destructieve gevolgen. Maar als we onze gevoelens gewoon zouden toelaten, zouden toelaten zoals de winter de zomer opvolgt, de seizoenen elkaar opvolgen, dan zouden we vrede hebben met onszelf. 

 

Het gevoel in jou 

Terug naar het minderwaardigheidscomplex wat een gemeengoed lijkt te zijn. Het komt door onze sociale programmeringen door wat ons in onze kindertijd is aangedaan, het zijn de gevolgen van bepaalde omstandigheden, ons sociale leven en ‘westerse’ manier van denken. Of het is iets dat wijzelf gedaan hebben. Succesvol in het leven is niet de sociale status hiervan, maar het gevoel in jou, die interne power van het gaat lekker in mijn leven no matter what.

Ontdek wie jij echt bent

Een van de geheimen voor het overwinnen van dit minderwaardigheidscomplex (wat eigenlijk een ander woord is voor diepe zelftwijfel), is door te ontdekken wie jij echt bent. Door naar je kern te gaan en te voelen wie jij echt bent en je compleet te vullen met geloof. Te vullen met geloof in jezelf! 

 
Bidden is niets kerkelijks 

Bidden heeft in deze westerse wereld een soort van stigma gekregen, terwijl het eigenlijk een super mooie manier is om contact te maken met jezelf en dus met het universum waar jij gewoon deel van uitmaakt, of zelfs bent.  Mediteren is al langzamerhand ‘gewoon’ geworden, simpelweg omdat dit meer raakvlak heeft met spirituele stromingen. Bidden en je richten tot welke bron jijzelf kiest (Universum, Bron, Tao, God, enz.) is super krachtig, helend en scheppend. 

Als je geloof hebt, zal er niets onmogelijk voor je zijn… 

 

Beoordeel jezelf opnieuw 

Gebrek aan zelfvertrouwen is een van de grote problemen van deze tijd. Mensen die bang zijn, die wegkrimpen voor het leven, die lijden van een diep gevoel van ontoereikendheid en onveiligheid. Die twijfelen aan hun eigen krachten. Diep in zichzelf wantrouwen zij hun vermogen om verantwoordelijkheden te nemen of kansen te grijpen. Altijd worden ze getroffen door de vage angst dat er iets niet klopt. Ze geloven niet dat ze het in zich hebben om te zijn wiw ze willen zijn en dus stellen zij zich tevreden met veel minder dan waar ze eigenlijk toe in staat zijn. 

Duizenden en duizenden mensen kruipen door het leven op hun handen en knieën, verslagen en bang.  De ‘slagen’ van het leven, de opeenstapeling van moeilijkheden, de vermenigvuldiging van problemen en negatieve programmeringen haalt energie weg en stagneert deze.  

Jouw ware kracht is vaak verborgen onder die stapel van negativiteit en hierdoor geef je toe aan een ontmoediging die niet op feiten is gebaseerd. 

Het is van belang om deze stukken in jezelf opnieuw te beoordelen. Wanneer je de rust vind in jezelf, wanneer je de stilte op zoekt en je naar alle objectiviteit en redelijkheid je leven opnieuw beziet. Dan zul je zien dat je minder verslagen bent dan jij jezelf hebt doen geloven. 

  • formuleer positieve mantra’s en bedenk een onuitwisbaar positief en geslaagd beeld van jezelf in volle kracht en houdt dit plaatje vast 

  • wanneer een negatieve gedachte over je persoonlijke omstandigheden naar boven komt plaats er dan direct andere positieve gedachten tegenover. 
  • bouw zelf geen obstakels in je mind, minimaliseer ze en zie ze voor wat ze echt zijn. Laat het geen opgeblazen angstgedachten zijn. 
  • wees niet onder de indruk van andere mensen en probeer ze niet te kopiëren
 
 

En als je hulp nodig hebt, dan ben je van harte welkom. 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn