Lichaam is Geest

Mind, Body en Spirit

Emotionele stoornissen behandelen met het fysieke lichaam.

 
 

Non dualisme

In de Chinese Geneeskunde bestaat er geen dualisme tussen lichaam en geest. Het lichaam is de materialistische basis voor de geest. Essentie, Bloed, Vloeistoffen en humor zijn de fysieke basis voor de geest. In de Chinese Geneeskunde is de mentale activiteit niet los te zien van de lichaamsfuncties. Hierdoor worden mentaal-emotionele symptomen niet anders behandeld dan andere fysieke klachten. Juist door deze non- dualiteit tussen lichaam en geest kunnen fysieke klachten leiden tot mentaal-emotionele ongemakken en ervaringen. Andersom kan een mentaal-emotionele staat een positief of negatief effect hebben op de fysieke staat van het lichaam.
 
 

Lichaam = Geest

Dit houdt dus in dat de geest en dus ook emotionele stoornissen als depressie doormiddel van het fysieke lichaam behandeld kunnen worden. Ik ben hier dan ook door gefascineerd en mijn specialisatie ligt dan ook op het gebied van lichte tot matige ernstige psychische klachten.
 
 

Oorzaken van psychische aandoeningen

Drie van de belangrijkste oorzaken van psychische aandoeningen, ofwel Shén (Geest) stoornissen, zijn:
1. Vuur of Hitte die het Hart aanvalt en daardoor de Shén verstoort, dan wel agiteert. We onderscheiden hierin drie hitte patronen: Volle Hitte, Lege Hitte (vanuit yin leegte) en yin Vuur 

 
2. Flegma en/of Bloedstase die de openingen van het Hart blokkeren en de Shén daardoor insluiten en vertroebelen. Bloedstase agiteert de mind en veroorzaakt angsten en insomnia. Daarnaast obstrueert dit de mind en zorgt het voor verlies van inzicht wat de mentale verwarring veroorzaakt. Flegma wat de mind (openingen van het Hart) obstrueert, zorgt voor lusteloosheid, een suf en zwaar hoofd, een verwarde mind en duizeligheid. 

 
3. Het niet-gevoed of -gehuisvest worden van de Shén dan wel een verzwakking van de Shén. Bloed-deficiëncy is een van de meest voorkomende oorzaken van psycho- emotionele problemen. Wanneer het Bloed in harmonie is, dan heeft de mind een residentie”. (Flaws & Lake 2003) 

 

Het hart

 
Van alle organen is het Hart het meest gerelateerd aan de Shén. Omdat de Shén huist in het hart is het verantwoordelijk voor vele mentale activiteiten zoals het denken, geheugen, bewustzijn, inzicht, het emotionele leven, cognitie, slaap, intelligentie, wijsheid en ideeën. De mind zorgt tevens voor het horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Uiteraard zorgen ook andere Zang-Fu (organen)voor deze functies, maar er is een zekere overlap. Bijvoorbeeld de Shèn (Nieren) en Pi (Milt) spelen ook een belangrijke rol bij het geheugen. (Maciocia, 2010)
 
 

Emoties zijn belangrijke oorzaken

 
Zoals bij fysieke klachten zijn er bij mentaal-emotionele klachten ook drie categorieën ziekteverwekkers. Echter interne oorzaken zijnde emoties zijn de belangrijkste oorzaken van mentaal-emotionele problemen. het betreft hier vooral langdurige excessieve emoties van: woede, vreugde, verdriet & droefheid, angst, piekeren en schrik. Emoties kunnen worden veroorzaakt door niet goed functionerende organen. Bij langdurige of excessieve Emoties kunnen Emoties zelf ook ziekteverwekkers worden.
 

Zeven enoties

 
Er worden zeven Emoties (qi qing) onderscheiden. Deze zijn ieder gekoppeld aan een orgaan: verdriet (Longen), woede (Lever), angst (Nieren), vreugde (Hart), droefheid (Longen), piekeren (Milt) en schrik (Nieren). Elke Emotie heeft een specifiek effect op de stroom van qi in het lichaam.
Zo doet woede de qi rijzen, doet vreugde de qi vertragen, doet piekeren de qi inbinden c.q. beknotten, lost verdriet qi op, doet angst de qi dalen en doet een schrikreactie de qi sterk en chaotisch spreiden. De etherische Ziel (hún) is voornamelijk verantwoordelijk voor ons emotionele leven. De beweging van de hún regelt onze emotionele balans, dromen en verlangens. Daarnaast speelt de stoffelijke ziel (po) ook een belangrijke rol.
 
Je zou je na dit verhaal misschien een voorstelling kunnen maken van de krachtige werking van de combinatie van acupunctuur en ScanCoaching® binnen mijn resultaatgericht gezondheidsprogramma. Met beide methoden werken we met het lichaam om er voor te zorgen dat mijn patiënten helen en zo weer het leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.