slapeloosheidenacupunctuur

Insomnia

Slapeloosheid of insomnia is de verzamelnaam voor verschillende problemen zoals niet in slaap kunnen vallen, wakker worden gedurende de nacht, onrustig slapen en een door dromen verstoorde slaap. Iedereen heeft wel eens last van deze problemen en wellicht herken je ze ook. Maar als het echt langdurig aanhoudt, het chronisch wordt, dan is het een probleem. Het ontwricht je hele leven, en dan is het goed om hulp te zoeken. 

Niet langdurige oorzaken 

Wanneer een patient klaagt over slecht slapen, dan moeten we eerst vaststellen of het echt wel insomnia is en niet komt door andere externe of tijdelijke oorzaken. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een verandering in het weer, een jetlag, een te koude of te warme slaapkamer, te veel koffie of thee, emotionele problemen, of je zorgen maken om dingen. Deze kunnen allemaal zorgen voor een slechte nachtrust. Maar dit wordt niet gedefineerd als insomnia.
Dit omdat als een van de hierboven genoemde oorzaken verdwijnen, je dan weer goed slaapt. Ook kan insomnia niet worden gediagnosticeerd wanneer de slaap wordt verstoord door andere medische aandoen zoals bijvoorbeeld asthma, pijn of jeuk van een huidziekte. 

Insomnia volgens de Chinese geneeskunde

In de Chinese geneeskunde hangt de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap af van de staat van de Shen. Het woord Shen kan meerdere betekenissen hebben: 

1. Shen is de activiteit van denken, bewustzijn, zelf-identiteit, inzicht en geheugen. Ook wel mind genoemd, wat huist in het Hart. 

2. Shen is het complex van alle mentale-spirituele aspecten van een mens. Dat wil zeggen de mind van het Hart zelf, de etherische ziel (Hun) van de Lever, de stoffelijke ziel (Po) van de Long, het intellect (Yi) van de Milt en en de wilskracht (Zhi) van de Nieren. Ook wel spirit genoemd. 

In dit artikel ga ik voor het gemak uit van Shen als mind. 

De Shen is verankert in het Hart en specifiek in Hart Bloed en Hart-Yin. Als het Hart gezond is en het Bloed overvloedig, dan is de Shen op de juiste manier verankert en zal de slaap gezond zijn. Als het Hart tekortschiet of als het wordt beroerd door pathogene factoren zoals Vuur, is de Shen niet goed verankert en zal de slaap worden beïnvloed. Dit uit zich dus in slecht in slaap komen, vaak wakker worden, kort slapen, veel en heftig dromen. 

Interactie tussen lichaam en geest 


Zoals altijd in Chinese geneeskunde is er een wederzijdse relatie of interactie tussen lichaam en mind. Enerzijds kan een lichamelijke deficiency of pathogeen de mind beïnvloeden.  Anderzijds kan emotionele stress van de mind een disharmonie in het lichaam veroorzaken.
Als een disharmonie van de interne organen door een deficiency of een exces uitwerkt op het bloed en de essentie van het lichaam dan beïnvloedt dit de mind. De mind heeft dan geen verblijf of residentie meer met als gevolg slapeloosheid. 

De etherische ziel (Hun) heeft ook invloed op de slaap, met name de kwaliteit en lengte van de slaap. Specifieker nog, deze controleert dromen en daarom is een door dromen verstoorde slaap het gevolg van een disharmonie van de  etherische ziel.  Hier gan ik voor begripsbelang niet dieper op in.

Normale slaapuren


Verder is het belangrijk om te weten dat oudere mensen minder slaap nodig hebben. Het boek Chinese Psychology definieert normale slaapuren naar leeftijd als volgt:

– van geboorte tot 6 maanden: 10 uur
– 
van 6 maanden tot 2 jaar: 13 uur
– van 2 tot 12 jaar: 10-12 uur
– van 12 – 18 jaar: 9-10 uur
jong volwassen: 7-9 uur
– 60 jaar en ouder: 5-7 jaar 

De beste slaaphouding

Ten slotte is  volgens de traditionele Chinese opvattingen de beste slaaphouding op je rechterzij ,met de benen licht gebogen, de rechter arm gebogen en rustend voor het kussen, en de linkerarm rustend op de linkerdij. Hierdoor ligt het hart in een hoge positie zodat Bloed vrij kan circuleren, de lever zich in een lage positie bevindt, zodat Bloed zich daar kan verzamelen en de Hun kan ankeren om slaap te bevorderen, en de maag en de twaalfvingerige darm zijn in een positie die de neerwaartse beweging van voedsel vergemakkelijkt. Uitzondering zijn mensen met GERD, voor hen is het beter op de linkerzij te slapen.

Insomnia is met acupunctuur heel erg goed te verhelpen en heeft vaak al heel snel resultaat. 

 Als je geïnteresseerd bent in  een behandeling met acupunctuur om je slaap te verbeteren, neem dan contact met mij op via email: info@puntvandeziel.com of telefoon 06-55787103. 

Uiteraard ben je ook van harte welkom met andere klachten. Ik ben gespecialiseerd in chronische-  en acute pijnklachten & de psyche in Chinese Geneeswijze (o.a. burn-out en depressie).