Maak de connectie
Pijn wordt vaak door veel mensen, zelfs in de gezondheidszorg niet voor echt aangezien of gelooft. En dat is verschrikkelijk. Het eerste wat een hulpverlener moet doen is iemand met pijnklachten serieus nemen. Pijn is zeer subjectief en verschilt dus van mens tot mens, het is niet zichtbaar en ook niet meetbaar. Of iemand pijn heeft kun je alleen maar weten als die persoon dat kenbaar maakt. Het tweede belangrijke punt is een connectie maken, een echte connectie van mens tot mens. Het wordt ook wel compassie genoemd en dit kun je pas uiten als je compassie hebt met jezelf.

Verschil tussen controle en beleving 
En dan moet je als hulpverlener ook echt willen en voelen dat je een beter kwaliteit van leven kan bieden aan diegene die lijdt aan de pijn. Veel mensen zijn niet sec op zoek naar de oplossing voor hen pijn, maar willen ze gewoon de controle terug over hen leven. Daar is veel winst te halen, want er is een groot verschil tussen controle en beïnvloeding. 

Wat is pijn
Om over pijn te praten, moet je het eerst definiëren. Er zijn veel soorten pijn en heel veel variaties. Je hebt doffe pijn, scherpe stekende pijn, koude pijn,  pijn door verwonding, pijn door overmatig gebruik, etc. Om pijn goed te behandelen, moet je echt bij de bron van de pijn komen, en dat is misschien niet zo eenvoudig. Is het bijvoorbeeld een gescheurde spier of een verstuikt ligament? Zijn je voeten gevoelloos? Betekent dit dat je een probleem hebt met een intravertebrale schijf? Heb je migraine? Ligt dit aan je houding, of aan je voeding, zijn er emoties of trauma’s uit het verleden. Zo heeft elke vorm van pijn haar eigen bron. 

Uit balans
Elke vorm van pijn vereist een andere behandeling en beoordeling. Daarom werken medicijnen, die eigenlijk een schot hagel zijn niet of nauwelijks of maar tijdelijk. Het is belangrijk om een ​​volledige geschiedenis en een zeer uitgebreid beeld van de pijn en de persoon te hebben. Sommige artsen geloven dat pijn allemaal in de geest zit. Maar de structuur beheerst  de functie. Als je structuur niet goed is uitgelijnd, wordt de functie beïnvloed. Dat is zowel van toepassing op de geest als op andere organen en structuren. Hiermee bedoel ik ook emoties, als je boos bent of onder zware mentale stress staat, zal de pijn groter worden. Ik heb genoeg voorbeelden gezien van het verband  tussen gemoedstoestand en waargenomen pijn. Mijn eigen kijk op pijn is dat het een teken is dat iets uit balans is. Je kunt de pijn uitroeien door zware medicijnen, maar de onderliggende oorzaak missen. Veel artsen nemen deze korte route, snel resultaat, de pijn wordt immers minder. Maar los je daarmee het probleem, de wortel op? Vaak komen er op termijn alleen maar problemen bij door intensief medicijngebruik.

We hebben niet geleerd hoe met ons lichaam om te gaan
We gaan te snel, we nemen geen tijd om met pijn om te gaan. Heb je hoofdpijn, neem een ​​pil. Heb je rugpijn, neem een ​​andere pil. Het is de gemakkelijke uitweg. Niemand is hier schuldig aan. Ons wordt niet geleerd hoe ons lichaam werkt en we leren ons niet goed op te letten. We weten simpelweg niet hoe we het best kunnen bewegen, zitten en liggen en werken. We hebben geen biomechanica geleerd, we hebben geen functie geleerd. Pijn geeft ons een boodschap, maar we weten niet hoe we deze moeten interpreteren. Snelle oplossing heeft een prijs. De prijs van de snelle oplossing komt niet bij de bron van het probleem. Het maskeren van pijn, het negeren van de wake-up call, kan in feite de achteruitgang veroorzaken. Als je niet naar het eerste signaal luistert, moet je naar het volgende luisteren. Maar luister in ieder geval, negeer het niet!

Leren pijn te begrijpen en erop te  reageren als een belangrijk signaal
Als je iets wilt overwinnen, moet je het begrijpen. Als je dit negeert, wordt het alleen maar sterker. Het is net als angst. Als je het wilt verslaan, moet je het onder ogen zien, zien waar het vandaan komt, het vastpakken. Dit begrip is echter slechts de eerste stap. Als je naar een dokter gaat die te druk is om je echt goed te helpen, die je gewoon een pil geeft om de pijn te verminderen, dan is dit slechts een tijdelijke pleister. Je negeert je pijn en je overwint het zeker niet. 

Dit overwinnen kost natuurlijk tijd, inzet, toewijding, tranen, emoties, geld, nog meer pijn en verdriet. Maar de moeite is het zeker waard. 

Special pijnprogramma’s die jou echt helpen 
Om mensen met pijn te helpen heb ik speciale pijnprogramma’s ontwikkeld die je leert beter met je pijn om te gaan, te onderzoeken waar de pijn vandaan komt, de pijn te verlichten en vaak door grote  inspanning van jou en mij de pijn helemaal verdwijnt. 

– Acupunctuur- en Natuurgeneeskundige behandelingen gericht op jouw klachten
– Leer methoden om gedrag-denk en voelpatronen te veranderen
– Unieke pijnbeheersingstechnieken
– Leer ontspanningsoefeningen als meditatie- en ademhalingsoefeningen.
– Ontdek dat door anders te eten en te drinken dit al enorme positieve invloed heeft
– Leer negatieve gedachten los te laten, want dit zijn vrienden van je pijn.