Er zijn zoveel boeken en tijdschriften over gezondheid. Over hoe je gezonder, langer en vitaler kan leven.  Iedereen heeft zijn mening.  Deze lopen sterk uiteen en iedereen heeft op de een of andere manier gelijk, maar toch zijn er overal tegenstrijdigheden.

Dieet en levensstijl in combinatie met acupunctuur en kruiden

Zelfs in het oude China tijdens de Tan Dynastie (618-907 ) dachten ze hier al over na en waren van mening dat wanneer een persoon ziek is, er eerst gekeken moet worden naar het dieet en de levenstij van de patient.  In de meeste gevallen zijn deze veranderingen ook genoeg om iemand op termijn te genezen. Wanneer deze veranderingen niet helpen of niet genoeg zijn dan kunnen er medicijnen (kruiden) of acupunctuur toegepast worden. 

In deze tijd komen mensen naar een acupuncturist en willen snel van hun klachten af, zodat ze weer door kunnen gaan met het leven zonder daar wat voor te hoeven doen. Erg logisch ook. Maar naar mijn idee vindt er veel meer langdurige en permanentere genezing plaats als je acupunctuur en het gebruik van kruiden combineert/aanvult met een verandering in dieet en levensijl. 

Eet niet teveel 

In mijn eigen ervaring met het onderhouden van je gezondheid, zijn er geen grote geheimen. Slechts een paar punten:  Nooit te veel eten, een goede gemoedsstemming,  je bezig houden met voor jou passende oefeningen en het handhaven van een constante levensstijl. Dit betekent bijvoorbeeld dat jouw dieet gebalanceerd moet zijn met passende activiteit aan de ene kant en rust en ontspanning aan de andere kant. 

Hoewel deze vier items heel eenvoudig zijn, zijn ze toch niet zo eenvoudig uit te voeren. Als je ze volhardend in praktijk kunt brengen, zijn ze eenvoudige sleutels tot gezondheid.

Ook mentaal-emotioneel kan er teveel in je omgaan. Laat je emoties  je niet overheersen en uit balans brengen. Emoties verstoren op diverse manieren je Qi , je levenskracht en uiteindelijk verlies je te snel je brandstof ofwel je essentie. Wanneer dit gebeurt worden we vroegtijdig oud, helen we minder snel en zijn we bevattelijker voor ziekten van buitenaf. 

De omgekeerde wet 

Het is belangrijk om een open houding te ontwikkelen, met een happy mood en probeer zoveel mogelijk onnodige stress en zorgen te vermijden. We ervaren allemaal zowel pijn als plezier en dat hoort gewoonbij het leven. 

Een positieve ervaring willen is een negatieve ervaring; een negatieve ervaring accepteren is een positieve ervaring Dit is wat de grote filosoof Alan Watts de  omgekeerde wet noemde. Het idee dat hoe meer je ernaar streeft om je altijd maar goed te voelen, hoe minder tevreden je wordt. Omdat iets najagen, in de eerste plaats bevestigt dat je ergens tekort aan hebt.