Iedereen heeft wel eens pijn. Dat hoort bij het leven. Maar als deze chronisch wordt, altijd aanwezig is, dan gaat het je leven beheersen. Omdat je dan veel dingen niet meer kan, geeft dat zorgen en spanning. En dit zorgt weer voor meer pijn en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht waarbij alles om je pijn draait.

Grote behoefte aan informatie

Wellicht herken je dat wel. Mensen met pijn hebben vaak een grote behoefte aan informatie. Wat kom de pijn vandaan? Is deze te behandelen? Hoe lang gaat het duren? Gaat het überhaupt ooit over? Gelukkig worden deze vraag tegenwoordig steeds serieuzer genomen en is er steeds meer informatie beschikbaar. Ik ben van mening dat ook tot nu toe onverklaarbare pijnklachten verklaart kunnen worden.

Iedereen beleeft zijn pijn anders

De manier waarop pijn wordt beleeft, is voor iedereen anders. Ook emoties beïnvloeden jouw pijngevoel. Positieve emoties of ervaringen verminderen het pijngevoel en negatieve emoties of ervaringen versterken deze. Bij chronische pijn krijgen de negatieve emoties, zoals wanhoop, angst, stress en onzekerheid vaak de overhand.

Welke aandacht geef je aan pijn 

De hoeveelheid aandacht die wij aan onze pijn geven speelt een belangrijke rol. Als onze gedachten worden afgeleid van de pijn door bijvoorbeeld een gezellig etentje, dan blijkt onze pijn minder te worden gevoeld. Het komt er dus op neer dat wij zelf de mate van pijngevoel kunnen beïnvloeden door ons denken, voelen en gedrag. En dat zorgt er voor dat je je het idee hebt dat je zelf de regie in handen hebt en je al iets beter gaat voelen.

Naast het onderzoek van de oorzaken en het daadwerkelijk verhelpen van jouw pijn- klachten, maak ik ook gebruik van  pijnbeheersingstechnieken. Door jouw deze technieken aan te leren en toe te passen kan je zelf de controle over de pijn uitoefenen en deze in positieve zin beïnvloeden.