acupunctuur in Middelburg

Acupunctuur in een notendop

Meestal als mensen naar een zorgaanbieder gaan, voelen ze zich ziek of is er iets mis. In de wereld van de Chinese geneeskunde wordt je aangemoedigd om contact op te nemen voordat er iets ‘mis’ gaat. Op deze manier kunnen wij je adviseren over het behoud van je gezondheid en het voorkomen van ziekte. Dit is een stuk gemakkelijker om te doen als je relatief gezond bent. Waarom wachten tot je dorst hebt voordat je een put gaat graven? Maar de meesten van ons wachten helaas vaak te lang. In de praktijk zie ik veel mensen die als erg lang met hun klachten lopen en hierdoor vaak een chronisch probleem  is gewerden. Dit is jammer, want hierdoor zal het herstel langer duren. 

Hoe stelt een acupuncturist  een diagnose?

Ten eerste verzamelen wij gegevens. We luisteren uitgebreid naar je verhaal  en verzamelen ook ‘non-verbale elementen’, zoals je houding, beweging, stem, lichamelijke geluiden en huidskleur. Wij onderzoeken je tong, voelen uitgebreid je pols, spierspanning, en waar nodig palperen (bevoelen) wij op zoek naar “problemen”. 

Een acupuncturist volgt een reeks diagnostische principes om te zoeken naar onbalans. Deze onevenwichtigheid of onbalans wordt gemanifesteerd door patronen van disharmonie (bekend als bian zheng). Het ontdekken van de oorzaak van een disharmonie van de patient is een belangrijk onderdeel van de Chinese Geneeskunde. Een aanwezig disharmonie beschouwen wij namelijk niet als ziekteoorzaak. Bijvoorbeeld als iemand een losse stoelgang, vermoeid is en geen eetlust heeft, is Milt Qi leegte niet de ziekteoorzaak, maar een uitdrukking van de aanwezige disharmonie. De oorzaak van de disharmonie zelf moet gezocht worden in de eetgewoontes, levenswijze, fysieke activiteiten etc. 

De oorzaak achterhalen is belangrijk, omdat wij hierdoor advies kunnen geven hoe dit te vermijden of te verminderen. Als we iemand behandelen zonder de ziekteoorzaak aan te pakken is dit water naar de zee dragen. 

Hoe beslist een behandelaar over behandelingsopties?

Zodra de acupuncturist het patroon van disharmonie heeft herkend en een diagnose heeft gesteld, werken we samen om de disharmonie op te lossen. Het leidende behandelingsprincipe is om op de eenvoudigste en minst ingrijpende manier de harmonie tussen yin en yang te herstellen en dit zonder een verdere disharmonie te creëren. Met andere woorden wij trachten te verwijderen wat excessief is en aan te vullen wat leeg is.

De focus ligt altijd op jou, de patiënt en niet op de ziekte. Als gevolg hiervan is de behandelstrategie zeer persoonlijk, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met je conditie, voedingspatroon en levensstijl, maar ook met je gezinssituatie en omgeving.

Wat zijn enkele van de behandel opties?

Wij kunnen kiezen uit een aantal behandelingsopties en dit zal meestal een combinatie van verschillende methoden zijn. Variërend van acupunctuur, massage, een moxa- behandeling, fytotherapie, voedingsadvies of leefstijl begeleiding. 

Naast de behandelingen geef ik ook vaak thuis-oefeningen mee die de harmonie herstellen. Hierbij kun je denken aan dieet, zelfmassage, stretching, meditatie en andere oefeningen.